Vagusnerven – dirigenten til dit nervesystem og adgangen til at heale dine traumer

Vagusnerven er stor og en vigtig del af nervesystemet.

Vagusnerven er porten til at heale dine traumer

Vagus erven er betydningsfuld, og hvis du har en følelse eller situation i dit liv, f.eks. frygt og manglende kontrol, hvor du ikke er rolig i tankerne, fredfyldt i hjertet og let i kroppen, så reagerer din vagusnerve herpå og sætter din krop i alarmberedskab.

Vagusnerven som en vigtig del af nervesystemets betydning

Vagusnerven er en af de vigtigste nerver, og vi har 12 kranienerver, der via nervetråde er forbundet direkte til vores hjerne og hjernestamme, og som fører nerveimpulser fra centralnervesystemet ud til vores hud, muskler, bindevæv, kirtler, indre organer og ansigtet. Samt fra sanserne ind til centralnervesystemet via lugtenerven, synsnerven, hørenerven og vagusnerven.

Af kranienerverne er vagusnerven kroppens længste nerve. Den har en enorm betydning for kroppens funktioner og for vores sundhed og balance. Den kaldes også for den ”vandrende nerve”, idet den er dirigenten i vores nervesystem, som forgrener sig ud i et netværk af nervetråde fra din hjernestamme og ud til alle dine organer.

Den går ind i alle vitale dele i kroppen – fra kraniet, hjernen, til hals, tunge, og gennem hjerte, organer, lunger, åndedrætsmusklen og fordøjelses systemet.

Vagus har flere opgaver – den sender både beskeder til hjernen om tilstanden i kroppen, ligesom den fx også er med til at kontrollere vores åndedræt og fordøjelsen.

Vagusnerven i et overaktivt nervesystem og ved traumer

Vagusnerven er en vores vigtigste skabere af tryghed i kroppen. Den tryghed, som er det helt basale og essentielle element i vores trivsel og udvikling.

Vores nervesystem er fleksibelt og smidigt og regulerer sig normalt efter det, der sanses og er omkring os.

Men vi kan også have et nervesystem, som er overaktivt, og som konstant overtolker på omgivelserne og derfor alt for let går i kamp-, flugt- eller frystilstand. Sker det for ofte kan det sætte sig som en kronisk tilstand, – hvor både ”speeder og bremser” reagerer samtidigt og kan komme til udtryk som bl.a. angst.

Det er ikke noget, vi kan gøre for, fordi det bl.a. også er en del af vores historie af det, som er sket gennem vores liv – ikke mindst vores barndom, og som har formet os.

Det er disse oplevelser, som også kan defineres som ‘traumer’ – og det er altså både store traumer, som f.eks. overgreb, dødsfald, ulykker osv. – men altså også de mere “lumske” traumer, som kan give bestemte overbevisninger, og som kan blive trigget igen og igen. Det, der kendetegner, at det er et traume, er det, vi indenfor METAsundhed/Psykosomatik kalder en UDIN, hvilket vil sige:

1) Det sker uventet.

2) Opleves dramatisk/chokerende.

3) Du føler dig alene/isoleret.

4) Du kan ikke ændre på det skete.

Har din oplevelse sat sig som et traume?

Hvis vagusnerven pludselig bliver overbelastet, kan det sætte sig som et traume.

Hvis du kan svare ja til følgende: at du er helt rolig i tankerne, når du tænker på oplevelsen, fredfyldt i hjertet og let i kroppen, så har det umiddelbart ikke sat sig.

Er det modsatte tilfældet, så vil jeg klart anbefale dig traume behandling. Hertil har jeg selv haft stor glæde af og anvender i mine behandlinger i klinikken: Psykosomatik, TFT/EFT, Breathwork, Bio dynamisk Vagus terapi, Fodneuro terapi.

Det parasympatiske nervesystem

Vores parasympatiske nervesystem er styret af vagusnerven, som er en del af vores autonome nervesystem, som hjælper kroppen til at restituere, finde hvile og genopbygge sig selv og have et sundt immunforsvar.

Stephen Porges, har forsket i selve Polyvagalteorien og Vagusnerven, som har flere ”kredsløb”, og som er dannet på forskellige tidspunkter i evolutionen. Den nyeste del af menneskets nervesystem er grundlæggende socialt og reguleres derfor i relationer. Det kan have en stor indflydelse på, hvordan du oplever verden, og hvor meget stress du har i kroppen. Giver du og modtager du omsorg og har en god social kontakt, mindskes din stress i din krop.

Ved at stimulere Vagusnerven, kan man opnå, at kroppen sænker sin hjerteaktivitet, at pulsen bringes i hvile og, at blodtrykket sænkes. Herved mindskes stress-niveauet.

Det kan du bla. gøre ved at tone/stimulere nerven og derved opnå indre ro og afspænding af din krop. Dette kan også hjælpe dig til at stoppe evt. angst anfald.

Dette kan du selv gøre for at tone din vagusnerve:

  1. Humming – summende og mekanisk som stimulerer dine stemmebånd. Du kan nynne en sang, eller endnu bedre gentage lyden/mantraet “OM”.
  2. Tale er nyttigt på grund af forbindelsen til stemmebåndene.
  3. Vask dit ansigt med koldt vand.
  4. Meditation/Mindfulness især kærlig venlighed meditation, som fremmer en følelse af god vilje over for dig selv og andre. En 2010 undersøgelse af Barbara Fredrickson og Bethany Kik fandt, at øge positive følelser ført til øget social nærhed, og en forbedring af vagus tone.
  5. Mindful Yoga – hvor der arbejdes dybt i kroppen for at afhjælpe uro og spændinger, så vi igen kan føle os rolige, smidige, afslappede og i balance.
  6. Balancing tarmen microbiome. Tilstedeværelsen af sunde bakterier i tarmen skaber en positiv feedback loop gennem vagus nerve, øge dens tone.

Dette kan du få professionel hjælp til via mig:

Jeg har erfaret, at er du særlig sensitiv, kan det være vigtigt, at bruge en speciel indgang via nervesystemet og kroppen til at få kroppen til at lægge forsvaret. Derfra kan jeg med klienten gå ind i følelsen og traumet, så du som klient kan rumme din krops reaktioner. Hertil kombinerer jeg forskellige tekniker, som du kan se et uddrag af herunder.

Åndedræts øvelser:

– med dybe, langsomme, rytmiske diafragma vejrtrækninger fra dit mellemgulv. Åndedrættet fungere samtidig som din indre massør af dine organer og sænker dit stress niveau. Når maven føles dejlig blød, er det et signal til din hjerne om, at det er trygt. Hvorimod en hård mave sender det modsatte signal – den sætter bremsen i.

I mine yoga timer er det en naturlig del af en time. Jeg har også lavet yoga videoer, som du kan have glæde af. Se her: Herudover har jeg åndedræts grupper og lærer dig det 1:1 i mine terapi sessioner. Se her:

2. Fysisk berøring

Krops terapi – f.eks. Biodynamisk Vagus kranio-sakral terapi, hvor jeg arbejder med Vagus, hjertet, åndedrættet og øjnene, som udgør et smukt og naturligt fællesskab. Via 4 forskellige indgange, som alle har direkte forbindelse til vagusnerven og resten af kroppens balance og funktion. Hver af disse 4 indgange vil bestå af flere greb, der samlet skaber mulighed for den blideste og mest præcise regulering. og hvor jeg aktiver selve strukturen/funktionen.

Massage mm. Vi kan belaste eller klemme musklen efter fysiske traumer som f.eks. fald, hjernerystelse, discusprolabs, belastende stillinger mm. Det kan give symptomer som søvnproblemer, hjertebanken, svimmelhed, reflux, uro i kroppen og tarmproblemer.

3. NADA – øreakupunktur –

virker stress lindrende og afbalancerer krop og sind.

4. Traume terapi:

  • METAsundhed/Psykosomatik – her finder vi frem til årsagen og det ”frosne” tidspunkt for traume oplevelsen samt hvad evt. symptomer fortæller
  • Tankefeltterapi – TFT/EFT – hvor jeg hjælper dig med at slippe de følelser og overbevisninger, som er opstået i forbindelse med din oplevelse
  • Breathwork – hvor jeg hjælper dig ned i det ubevidste og det bevidste slipper – vi går bagom tænkehjernen via kroppen
  • Reset & Bio dynamisk Vagus terapi – her stiller jeg mig til rådighed til at bringe dig ind i REM helende tilstand. Metoden er baseret på læren om fostrets skabelse, hvor det antages at de samme kræfter som styrer fostrets udvikling, er de samme kræfter, som heler kroppen livet igennem.
  • Fodneuro terapi – en kombination af kranio-sakral terapi og zoneterapi udført via fødderne. En god og blid metode åbning til specielt børn, eller dig som har svært ved at tale følelser.

Har du brug for hjælp kan du kontakte mig her: JKM@tanke-feltet., hvor v

Læs videre

Sanser du livet og dets skønhed? Eller kan du få hjælp til det hos Tanke-feltet.

Sanser du livet eller haster du afsted?

“Sanser du livet…” er et digt om at standse op i den moderne tid, hvor alt skal gå hurtigere og hurtigere. Sanser du livet eller haster du afsted ….. Hvorfor kravle når du kan gå Hvorfor gå når du kan løbe Hvorfor løbe når du kan cykle Hvorfor cykle når du kan køre Hvorfor køre når du kan flyve Når du kravler behøver du ikke at bekymre dig om dine sanser de kan nemlig sagtens følge med og de havner samme sted som dig selv det er da praktisk Når du flyver skal du huske at checke dine sanser ind hvis der overhovedet er plads tilovers i kufferten når alt det væsentlige er pakket ned ellers må du rejse uden vigtigst er det at komme af sted hvor hen betyder knap så meget Der er oplevelser overalt du skal bare være tro mod dine sanser pludselig bliver alt hvad du tænker siger gør føler til den smukkeste rejse det eneste du skal vise er sjælens pas Livets transportmiddel skal vælges med omhu du kan kravle eller flyve eller gå, løbe, cykle, køre tempoet skal passe til dig ellers kommer du ingen vegne

Læs mere »