Tidssyge stjæler dit liv som en tyv om natten

Tidssyge stjæler dit liv som en tyv om natten

Der findes en sygdom, kaldet tidssyge, som de fleste af os lider af i større eller mindre grad. Den stjæler vores tid, vores liv og når vi er hårdest ramt, går det også ud over vores helbred.

Tidssyge – oplevelsen af, at der ikke er tid nok.

Allerede i 1982 formulerede den amerikanske læge Larry Dossey udtrykket “tidssyge” som en beskrivelse af den sygelig tro på, at “tiden forsvinder, at der ikke er nok af den, og at man er nødt til at træde hårdere og hårdere i pedalerne for at følge med”.

Det er en kulturelt betinget sygdom. En slags kollektiv hypnose, en slags fravær fra nuet, en drømmesøvn i en verden, der speeder op i et tempo, så det opleves som om der ikke er tid nok. Det er der heller ikke, når man er ramt af den. Tidssygen. En dag opdager man pludselig, at livet gled forbi, mens man var optaget af andre ting.

Klaus Schwab, grundlægger af og formand for World Economic Forum forudsagde for mange år siden. “Vi går fra en verden, hvor de store æder de små, til en, hvor de hurtige æder de langsomme”.

Det har dog en pris at være en af de hurtige og æde de langsomme. En læge og pioner indenfor personlig udvikling, Richard Moss sagde om emnet, at når vi er i hurtighedens vold, er følelsesmæssige kvaliteter som medfølelse, tilgivelse, empati og taknemlighed helt uden for rækkevidde. Hurtighed og intensitet er derimod forbundet med aggression, vrede, vold og smerte.

At være eller ikke at være – det er udfordringen!

 

For at være tilgængelig overfor nærende og frugtbare følelser og skabe en positiv neurobiologisk spiral, er vi nødt til at geare ned i tempo en gang i mellem. Gå fra handlemodus til væremodus. Blive stille.

Vi er oppe imod store kræfter i en del af vores kultur, som er kommet helt ud af balance, gør folk syge af stress og udbrændthed og dræner ethvert menneskeliv for livskvalitet. Derfor er vi nødt til at tage et meget bevidst valg. Dyden i Shakespeares “to be or not to be – that is the Question” er mere relevant end nogensinde. Et valg, der er muligt i alle de øjeblikke, der danner vores liv, men som vi desværre ofte ikke opdager. Og vi vælger derfor uden at ænse det – “not to be”.

Alle de fine, gode og nærende kvaliteter, som vi oplever ved at være menneske, kærlighed, medfølelse, taknemlighed findes i nærværet og nærværet blomstrer kun i stilhed og ro og samt i perioder med en mere langsommelig tilgang til ens liv. Dermed ikke sagt at nærvær ikke kan være dynamisk, men der skal være perioder med ro og evnen til at være stille for at være i en dybere kontakt med sig selv og andre mennesker.

En afslappet krop, avler positive tanker og når vi er stressede og anspændte i vores krop, avler vi frygtsomme tanker og på den måde kommer vi ind i en selvforstærkende negativ spiral, når vi er ramt af tidssygen.

Det betyder, at vi er nødt til at turde erstatte handling, intensitet og hurtighed med… ingenting. Blive bedre til at lytte indad, lytte højere og dybere. Lytte til stilheden bag vort sinds støj. Bag tankerne. Sanse nuet fra vores kropssind. Det er på den måde, at vi kommer i kontakt med de subtile niveauer af vores bevidsthed og nærende følelser som empati, omsorg, sensitivitet, taknemmelighed og kærlighed, som igen påvirker vores sundhed – fysisk som psykisk.

Når isen er tynd ligger trygheden i farten!

Med andre ord, er vi ofte ubevidst bange for ubearbejdede følelser, der ligger lige under bevidsthedsoverfladen, skal oversvømme os, hvis vi bliver stille. Her har vi hver især vores egen unikke DNA, men meget forenkelt, vil der være en fælles tråd. En næsten hypnotisk, ofte meget ubevidst forestilling om, at hvis vi ikke hele tiden knokler for at blive accepteret, anerkendt og elsket, går vi til grunde.

Vi har nogle gange helt enkelt travlt, fordi der er noget i vores egen historie, som vi flygter fra. I stedet forsøger vi, at løse dette i vores ydre omgivelser. Har vi en grundlæggende frygt for vores eksistensberettigelse, kan det være at vi sætter alt ind på at skabe tryghed – et job med fast løn, pension, forsikringer, penge i banken etc.? Eller er vi bange for, at mærke en gammel følelse af ikke at være elsket og derfor knokler vi i vores ydre liv på at blive elsket, accepteret og anerkendt? Måske er det også derfor, at vi ikke siger fra og nej, når tempoet går op i vores liv?

Kan vi skabe en empatisk og omsorgsfuld holdning til det sårbare i os, er det muligt at favne det, samtidig med at vi bliver stille? Det er en naturlig del af enhver form for nærværstræning, at lære at være os selv på godt og ondt og udvikle en venlig, accepterende og omsorgsfuld indstilling til det hele.

Tidspres, den største stressfaktor!

Eller sagt på en anden måde af Richard Moss i Mærk livet:

Mennesker, der ønsker konstant stimulation, er dybest set bange for at møde sig selv. De er i en vis grad uvidende, selvom de kan optage enorme mængder af information, for den vigtigste information er den, som du har om dig selv. Og vigtig information kræver, at du ikke hele tiden bliver udsat for stimulering. De fleste mennesker, der kræver stimulering hele tiden, er i virkeligheden bange for, at hvis de sætter tempoet ned, vi de kunne mærke det, de har været bange for at mærke, siden de var babyer”.

Nogle gange er vi nødt til at blive helt stille med det konfronterende spørgsmål: “Hvad er det jeg vier mit liv til? Hvordan er kvaliteten af mine øjeblikke? Ikke i går eller i morgen, men lige nu. Hvordan er dit liv nu, lige nu?

Den eneste modgift mod tidssygen er, at træde ind i nærværet. Når du har givet slip og opdager evigheden i nuet, får du tid og løber ikke håbløst bagefter en tid, som der aldrig bliver nok af.

Nogle gange er 5 minutter, hvor du trækker vejret med bevidsthed i åndedrættet i maven nok til at træde ud af tidssygen og ind i nuet.

Hvad med lige nu?

Hvis du fandt blog indlægget og videoen interessant, så kan jeg varmt anbefale min workshop i: Yoga, Mindfulness & Mindfitness 

Del på facebook
Del på linkedin

Læs videre

Ferielisten til din mentale og fysiske sundhed

1. Undgå at sætte mål for hvad du skal nå og præstere i din ferie 2. Læg færrest mulige planer for ugen – giver plads til det impulsive 3. Ta´ en pause midt på dagen og sov til middag, så hjerne og krop får en pause og du fyldes med ny energi. 4. Mediter. Lyt til mine guidede SindsRo meditationer eller andre og slip tankerne og få ro i hovedet. (Shop – Tanke-feltet.dk). 5. Brug naturen og aktiver dine sanser – føle, lugte, smage, dufte, høre. Det får dig fra hovedet ned i kroppen 6. Sæt dit tempo ned og gå langsommere end du ellers ville 7. Gå offline. Hold ferie fra digitale medier. Beslut dig for ikke at tjekke/besvare dine email, facebook, instagram mm i din ferie. Ellers gør det kun en bestemt dag. 8. Træk dig tilbage ind i mellem – du behøves ikke væres social hele tiden. Fordyb dig f.eks. med meditation, gå tur, karbad, en god bog, maling eller lign. 9. Prioriter hver dag dig selv. Gør noget der gør dig glad og nærer dig, hvor du får glæde, ro og energi. F.eks. kan du få hjælp og støtte fra mig, hvis du går  med på

Læs mere »

Hvad skal vi lære af tiden lige nu?

Ying og Yang kvaliteter – Balance Hvorfor kæmper vi mod os selv? Tiden nu har lammet alt og alle og skabt en boble af isolation, der lige som alt andet har ying yang kvaliteter: Tiden kan opleves, som det mest healende der nogensinde er hændt. Naturen kommer sig, mange af os, hvis arbejde er blevet aflyst, har transformerende drømme, sover tungt og kommer gradvist til forståelse af, hvem vi I virkeligheden er, fordi vi er blevet tvunget til at stå af det daglige ræs. Tiden kan også opleves som et loop, hvor man konfronteres med angsten og skyggerne i såvel sig selv som Verden, fordi det er de færreste, der kan overskue, hvad der sker. Hvad er fake news og hvad er ikke? Kan man overhovedet stole på det, som man hører i TV eller på medierne? Overgivelse og selvudvikling Overgivelse er nærmest kendetegnende. Vi befinder os i en energi pt, hvor hjerte energien skal åbnes – hjertets tidsalder 2020. Det giver et enormt pres på vores sociale liv, økonomi, ukendte symptomer mm. Vores hjerner kan ikke forstå det, men vi prøver at tænke os til en masse, hvilket presser vores system endnu mere. Det her er ukendt ”land” for

Læs mere »
Fællesskab

Projekt “Fra Sensitiv til Sansestærk” – vil du være med?

Fællesskab tilbydes– Hjælp og støtte søges til fælles formål Kunne du tænke dig at være med til at gøre en forskel? Ønsker du at være en del af et fællesskab, hvor livsglæden trives? Savner du nogen at spejle dig i og ikke føle dig anderledes? Ønsker du nærvær fremfor ensomhed? Vil du gerne ses og mødes som den unikke person du er? Hjælpe Sensitive til også at føle de har en plads i dette samfund? Ønsker du at være med til at skabe en fantastisk ramme til dette fællesskab? Så skal du læse videre, for så har jeg brug for din hjælp. Virker loven om tiltrækning? Verden står for en større forandring – ny tids energi er på vej, som du måske har hørt om. Vi bliver mindet om, at fællesskabet skal styrkes og det kan ske ved nogen rækker ud efter hjælp og andre tilbyder den. Dette mellemværende, giver en følelse af mening, værdi og taknemlighed.For nogen kan det være svært at bede om hjælp og have tillid til, at den kommer og for andre er det første gang, at de føler at de kan gøre en forskel. Det åbner op for, at vi tilsammen kan skrive ny historie.

Læs mere »